UITBREIDING WONING

Uitbreiding woning                                                              Wilsele 2011

Verbouwing en uitbreiding van een half-open eengezinswoning in Wilsele.

De bouwheer wenste een volwaardige uitbreiding die de bestaande hoofdbouw zou omsluiten. De rooilijn van de zijdelingse uitbreiding is 1.5m achteruit gelegen tov de bestaande hoofdbouw. De geheel wordt vormgegeven als 2 volumes met verschillend materiaal-kleur-afwerking die als het ware in elkaar schuiven. Een donkere randstrook als aansluiting met de bestaande voorgevel loopt over het gelijkvloers door tot de uitbouw achteraan.

Door het uitspringende volume op de verdieping in de voorgevel en zijdelings achteraan, wordt dit effect van 2 in elkaar strengelende volumes versterkt, en meteen als accent een portiek gecreërd voor de inkompartij aan de zijkant.
Met zo weinig mogelijk stabliteitsingrepen in het bestaande hoofdgebouw (de bestaande raamopeningen worden naar beneden toe uitgeslepen en slechts nieuwe “deuropeningen” worden gemaakt), en door in het uit te breiden volume op het gelijkvloers veel openingen voorzien, ontstaat er een open ruimte met veel licht en diagonale doorkijk tussen bestaand-nieuw gedeelte.
De “donkerste” hoek van geheel krijgt de secundaire functie van berging. Inkom, vestiare en wc worden als een losstaand volume in de ruimte vormgegeven.

Bestaande toestand:

Ontwerp:

In uitvoering:

Resultaat: