KANGOEROEWONING IN HOUTSKELET

Kangoeroewoning in houtskelet                              Erps-Kwerps 2011

De bouwheer wenstte een bijkomende verdieping te voorzien op een bestaande, klassieke woning. De bijkomende leefruimten zijn opgevat als een onafhankelijk appartement zodat het geheel een kangoeroe-woning vormt.

Het bestaande zadeldak wordt afgebroken, met behoud van de tipgevels van de bestaande woning. Hierop wordt een nieuwe houtskeletstructuur in prefab voorzien bovenop de bestaande contouren, met een zinken dak-en gevelbekleding.

De leefruimten van de bijkomende verdieping vullen slechts gedeeltelijk de footprint van het gelijkvloers. Er wordt binnen de bestaande contouren ook een buitenterras voorzien. De bestaande zolderverdieping (bergruimte) onder het hellend dak wordt vervangen door een nieuwe zolderverdieping boven de verdieping onder het nieuw hellend dak.
Het nieuwe zadeldak heeft dezelfde dakhelling als de oorspronkelijke, doch de nok wordt iets verlegd tov de oorspronkelijke, om een eenvoudig constructieve opbouw te kunnen behouden bovenop de bestaande binnenmuren.

Deze zeer eenvoudig constructieve opbouw zorgt volumetrisch voor een boeiend contrast tussen bestaand en nieuw en de materiaalkeuze geeft het geheel een dynamische uitstraling.

Bestaande toestand:

Ontwerp:

Resultaat:

Bestaande toestand: