UITBREIDING WONING

Uitbreiding woning                                                               Kessel-Lo 2011

De bouwheer wenste een volwaardige uitbreiding die de bestaande achterbouw op het gelijkvloers moest vervangen.
Verder diende de zolderruimte ingericht te worden als 2 slaapkamers en een badkamer voor de kinderen.

Het concept van de verbouwing bestaat erin ingrepen te voorzien die zo veel mogelijk licht binnen brengen in het diepe bouwperceel. De nieuwe uitbreiding achteraan is van het hoofdvolume gescheiden door een lichtstraat die via de vide van de mezzanine licht laat doorsijpelen tot in de middenste ruimte van het gelijkvloers.
Een koepel boven de spiltrap zorgt voor een gelijkaardig resultaat. De veluxen aan de straatzijde boven de trappenhal op zolder zorgen ervoor dat de voorheen donkere trappenhal voldoende lichtinval krijgt tot op de verdieping. Door de vide tussen de mezzanine en de bestaande inpandige kamer die wordt opengewerkt, ontstaat er een mogelijkheid tot interactie tussen de leefruimten op het gelijkvloers en deze op de verdieping.
Door het bestaande zadeldak aan de achtergevel “op te lichten” over de volledige breedte, werd de nodige hoogte en ruimte gecreëerd om de zolderruimte volwaardig in te richten als slaapgeheel voor de kinderen.
De uitbouwen van elk niveau beperken zich tot de maximaal toegelaten bouwdieptes, wat een “in diepte verspringende” achtergevel oplevert. Om dit effect te versterken wordt het volume van elk niveau in een ander materiaal voorzien (hout-zink-leien).

Bestaande toestand:

Ontwerp:

Resultaat: