VERBOUWING VAN EEN EENGEZINSWONING

VERBOUWING VAN EEN EENGEZINSWONING                            BERTEM 2008

De bestaande woning behelst een hoofdbouwvolume waarvan het gelijkvloers leegstaat(vroeger gebruikt als garage-stalling), de verdieping die momenteel als woning gebruikt wordt, en een reeks bijbouwen.

Om budgettechnische redenen werd al snel beslist het totaalproject te bezien als een volledige verbouwing van enkel de hoofdbouw, waarvan in eerste instantie de ombouw van het leegstaand gelijkvloers tot leefruimtes gerealiseerd zal worden. De bijbouwen zullen gedeeltelijk bewaard blijven en als werkplaats en tuinberging dienst gaan doen.

De bestaande poortopeningen worden behouden om een volledig glazen raamgeheel in te voorzien, waardoor men een volledige “doorkijk” van aan de inkom tot aan de tuinzijde doorheen de woning zal hebben. Aangezien de woning zich bevindt achter een andere woning, die uitgeeft aan de straat, levert dit geen privacy-probeem.

De losgetrokken zijgevel op gelijkvloers wordt vormgegeven als een houten balkvolume (buiten houten gevelbekleding die binnen doorloopt als een diepe kastenwand). Daardoor bekomt men het effect dat de bestaande woning met de uitgesneden, transparant opgevulde poortopeningen, als een portiek op het houten balkvolume rust.

Binnenin worden de dwarse muren verwijderd en de bestaande deuropeningen uitgelijnd met nieuwe openingen om een open geheel met veel doorkijk naar de volledige ruimte te bekomen.

Door het groot schuifraam aan de zijgevel aan de tuinzijde wordt de keuken en eetruimte een verlengstuk van de tuin.

Bestaande toestand:

Ontwerp:

Resultaat: