UITBREIDING HALF OPEN BEBOUWING 

UITBREIDING HALF OPEN BEBOUWING                               WIJGMAAL 2012

De bouwheer wenste een zeer compacte en ecologische uitbreiding van de bestaande hoofdbouw.
De zijdelingse uitbreiding krijgt vorm als een minder diep kubusvolume dat tegen de zijgevel van het bestaande hoofdbouw gekleefd wordt, waarbij een contrast in materiaal-kleur dit nogmaals versterkt. De uitbreiding achteraan wordt als het ware “geschoven” in deze kubus en het hellend dak van de bestaande achterbouw (tuinberging). Dit volume krijgt een aparte accentkleur en materiaal.
Aangezien de woning dient bewoond te zijn voor de uitbreiding van start kan gaan, werd beslist enkel het gelijkvloers van het bestaande hoofdgebouw volledig open te werken samen met de uitbreiding als één grote open ruimte. De bestaande verdieping en zolderruimte worden slechts met minimale ingrepen gelinkt aan de uitbreiding op deze niveaus.
De openingen van de bestaande woning worden grotendeels gerespecteerd. Een maximum aan open ramen, rekening houdende met oriëntatie en zichten zorgt voor een diepe en uitbundige lichtinval in de woning. De “openheid” vand e uitbreiding is georiënteerd op de oostelijke zijtuin grenzend aan het natuurgebied met beek.

Bestaande toestand:

Ontwerp:

In uitvoering:

Resultaat: