RENOVATIE VAN EEN WONING

RENOVATIE VAN EEN WONING                                                    BLEHEN 2009

De originele structuur van de woning dateert van rond 1930. Slechts de helft van de gebouwen deed dienst als woning. Er zijn veel bijbouwen en het losstaand atelier blokkeert het zicht naar tuin volledig.

Het budget is vrij beperkt, de ruimten in het bestaande leefhuis zijn voldoende groot om behouden te blijven, maar dienen volledig gerenoveerd te worden. Er zijn te veel bijbouwen om deze allemaal binnen het budget bouwfysisch in orde te brengen.

De bouwheer was uitermate “gecharmeerd” door het de look van het bestaande gebouw en de bijbouwen, en wenst deze in grote maten behouden. Het hoofdvolume dient uitgezuiverd te worden, en heeft behoefte aan meer zon en licht. Er is een uitbreiding van de leefruimte nodig.

De bestaande achtergevel is in slechte staat en dient beschermd te worden tegen regen en wind.

De ingreep van het nieuwe volume, vormgegeven als een L-portiek grijpend over het dak van de bestaande bijbouw, zorgt gelijkertijd voor de verbinding van hoofd- en bijbouw en vormt een contrast tussen oud en nieuw. Door het verbindingsvolume in hetzelfde materiaal te voorzien als de achtergevel van het bestaande hoofdgebouw, wordt het gevoel versterkt dat alle elementen als 1 volumegeheel verbonden worden.

De afbraak van het losstaand volume moet het zicht naar de tuin openen.

Op het gelijkvloers worden alle aaneensluitende ruimten op een gepaste manier meer opengewerkt naar elkaar, zodat een verscheidenheid aan ruimtegevoel ontstaat, en dat ook de doorzichten en interactie tussen de verschillende ruimten en naar het tuinzicht toe versterkt wordt.

Op de verdieping wordt het badkamervolume als een “cocoon” voorzien, met oplichtende wanden, dat ook het buitenlicht filtert tot in de slaapgang. In gebruik zal de badkamer licht “uitstralen

Het plat dak van de nieuwbouw fungeert als terras van de master bedroom.

Bestaande toestand:

Ontwerp:

Resultaat: