ECOLOGISCHE WONING

Ecologische woning                                                             Linkhout 2004

Het perceel is gelegen tegenover een natuurreservaat, met een beperkte gevelbreedte aan de straat, en dubbel zo breed en vrij diep aan de tuinzijde.

De bouwheer wenste een eenvoudig volume en een uitgesproken gebruik van ecologische en duurzame materialen en technieken met een doorgedreven isolatie.

De bouwvoorschriften eisten 3m vrije zone langs de zijkant en de bouwlijn aan straatzijde in lijn met de buren (op +/- 10m van de straat), wat resulteerde dat de woning een vrij smalle voorgevel heeft, en minder ver van de straat af staat, dan gewenst was.

Door in het concept een omwalde ingesloten voortuin te voorzien, creëerde we de mogelijkheid de woning alsnog dieper op het perceel in te planten, en gelijkertijd het zicht naar de straat af te schermen op gelijkvloers.

De woning is opgebouwd uit een “gesloten” volume dat de slaapkamers, badkamers en bergruimte behelst, in contrast met een “open” volume dat de leefruimte behelst.

Het trasparant volume wordt zijdelings begrensd door een massieve muur uit breuksteen, die tevens de voortuin afschermt van de straat. Het gesloten volume wordt volledig bekleed in hout, wat het geheel een resultaat geeft van sterk contrasterend open-gesloten en massief-licht. Het realiseert ook de wens van de bouwheer om zo veel mogelijk met “natuurlijke” en “eerlijke” materialen te werken.

Het zadeldak, dat voorzien is over de volledige contouren van de lay-out accentueert het simpele rechthoekige grondplan en crëert een overdekt terras achteraan.

In het transparant gedeelte op het gelijkvloers zijn de keuken en eetruimte voorzien, terwijl op het verdiep de leefruimte uitzicht heeft op het tegenoverliggende natuurgebied.

De woning heeft een duidelijke en eenvoudige indeling en is heel compact.

Duurzaam materiaalgebruik, doorgedreven isolatie, een ventilatiesysteem met warmterecuperatie, vloerverwarming, een luchtdicht en damp-open uitvoering, en andere resulteren in een laag energetische, ecologische woning.